Som man brukar säga "allt under ett och samma tak"

Presenteras av Emma Löfving

Barn och ungdommar kan börja att värma upp med teknik och passnings kvadraten. När man är vuxen kan man jogga igång och köra passningskvadraten.

Kom ihåg man ska ALLTID ha ett varför man gör övningen, det är något som ni kommer på själva och något som föräldrar och utövare kan fråga om.

Dessa övningarna som finns här är bäst anpassade från 7- manna och upp, se bara till så att alla får vara överallt, till och med målvakt. Detta gäller också på matcher. Utövarna får en bättre speluppfattning i det långa loppet om de får vara överallt både på träningarna och matcherna.

Teknik

1. Man kan vara i en större kvadrat och testa olika finter, här kommer några man kan testa:

- Insida/utsida.

- Utida/sula/stanna.

- Cruyff-finten

- Hopp-Cruyff.

- Överstegsfinten.

2. Hälften av utövarna kan ställa sig i en cirkel (med boll) och andra hälften i mitten av cirklen (utan boll) sen testa ta ner bollen på olika sätt t.ex:

- Bröst/volly.

- Knä/volly.

- Volly.

- Nicka.

Passningar

1. Passningskvadraten:

- Man tar ut en kvadrat på ungefär 5 x 5 m. Fyra personer ska vara i varje kvadrat (fem kan också vara bra), en ska vara i mitten och de andra ska passa runt i kvadraten.

Detta går ut på att man ska röra sig, hitta ytor, prata och hur man försvarar.

Fall om ni har lite yngre utövare se då till att man byter på signal, när de blir lite äldre kan den i mitten byta när hen tar bollen.

2. Hälften av utövarna stor i en cirkel (med boll) och andra hälften är i mitten (utan boll) och ska ut till de som står i cirklen för att få en passning, sen joggar de in i mitten, ut till en ledig seplare och passa på ett ordentligt sett.

Speluppfattning

1. Ställ upp ett lag som du skulle gjort till matcher, låt utövarna få passa runt lite och/eller gå igenom hur man ska agera i olika sitationer. Fall om ni märker att utövarna inte riktigt hänger med i något moment på matcher så är detta är bra sätt att diskutera hur man ska göra.

GLÖM INTE ATT STÄLLA FRÅGOR! DET ÄR DEM SOM SKA KOMMA MED IDEER, DU SÄGER BARA SÄKER UTÖVARNA GLÖMMER BORT ATT SÄGA.

2. Anfall mot försvar:

- Man ställer upp ett anfall och mittfält, dessa ska möta backar och mittfält. Denna är utmärkt att göra efter man gjort nummer 1 för att de ska kunna använda det som ni har PRATAT om.